MBtech Bohemia, člen francouzské skupiny AKKA, dnes zahájila provoz v nové hale v Plzni.

Výrobní a vývojové zařízení je významnou investicí do průmyslového rozvoje regionu v celkové výši 51 milionů korun a rozkládá se na ploše 1800 m2. V jedné části nové haly se vyrábí a sestavují svařovací přípravky pro ruční prototypové svařování a svařování robotizované pro sériovou výrobu, přípravky kontrolní a měřicí a dále svařované a přesně obráběné komponenty pro strojírenský průmysl. Pro tuto výrobu se využívá zejména 5osé obrábění, 3D měření a laserscanning. Ve druhé části nové haly se testují vozidla prémiových značek v dlouhodobém testování.

Rozhodnutí pro stavbu haly, vyplývající z nové strategie prototypového centra, padlo již v roce 2016. Mezi nejdůležitější potřeby, které stavba řeší, je dosažení vyššího stupně utajení modelářských projektů v návaznosti na certifikaci ISO 27001 a výroba velkých prototypových vstřikovacích nástrojů a plastových dílů pro automobilový průmysl. Z tohoto důvodu byl zakoupený nový vstřikovací lis ENGEL duo 1500 s uzavírací silou 1500 tun, který umožní vyrábět komplexní plastové díly až do hmotnosti 4 kg.

V jedné části nové haly se vyrábí a sestavují svařovací přípravky pro ruční prototypové svařování a svařování robotizované pro sériovou výrobu, přípravky kontrolní a měřicí a dále svařované a přesně obráběné komponenty pro strojírenský průmysl. Pro tuto výrobu se využívá zejména 5osé obrábění, 3D měření a laserscanning. Ve druhé části nové haly se testují vozidla prémiových značek v dlouhodobém testování.

„Naše činnost v oblasti dlouhodobého testování vozidel je v České republice unikátní. Od spuštění provozu v nové hale očekáváme další zvýšení naší konkurenceschopnosti a nárůst objemu zakázek. K rozšíření hal a nákupu nových strojů jsme přistoupili právě proto, že jsme některé poptávky museli odmítat z kapacitních důvodů, nebo proto, že na ně nedostačovalo dosavadní vybavení. Díky rozšíření hal a novému vybavení už se to stávat nebude a budeme schopni obsloužit více zákazníků do větší míry. V současnosti prochází MBtech Bohemia procesem plné integrace do společnosti AKKA Technologies, na jejímž konci se také náš název změní na AKKA. Tento krok nám umožní snadnější a rychlejší spolupráci napříč skupinou AKKA. Díky tomu pak budou moci naši zákazníci využívat ještě lépe širší portfolio služeb a kompetencí. Neustálý rozvoj našich technologických možností je tak důležitou součástí celkové strategie,“ uvedl Martin Novotný, provozní ředitel MBtech Bohemia.

Samotná stavba zajišťovaná plzeňskou firmou ABK Trust probíhala od poloviny listopadu 2017 do poloviny července 2018 a obsahovala i úpravy v halách stávajících. Konstrukci nesenou železobetonovými piloty tvoří ocelové profily, jichž bylo na stavbu spotřebováno více než 136 tun. Velký důraz byl kladen na úsporu energií zateplením haly sendvičovými PUR panely a střešním pláštěm izolovaným polystyrenem, minimalizaci odpadů a znečištění ŽP a také velmi dobré pracovní prostředí. Provoz je vybaven novými kuchyňkami, které jsou zároveň denní místností pro zaměstnance jako odpočinková zóna a ve vstupním prostoru areálu vznikl malý altán pro posezení na čerstvém vzduchu. Dopravní možnosti pro zaměstnance jsou na nejvyšší možné úrovni.

Počet zaměstnanců nové haly bude variabilní s ohledem na množství testovaných vozů ve druhé části haly, v současnosti zde pracuje 45 osob. Díky rozšíření provozu vznikají také nová pracovní místa, která mohou zájemci najít na webové adrese https://mbtech.jobs.cz/. Poptávka je především po lidech na pozice zámečníků a svářečů, dále po pracovnících montáže a zkoušení, přípravy výroby a vedení projektu a také zkušebních řidičích. „Naši zaměstnanci mají možnost čerpat velké množství benefitů prostřednictvím benefitní cafeterie a mohou dosáhnout na celou řadu odměn – ať již za výkon, za doporučení nového kolegy, či za dobu, po kterou ve firmě pracují. Samozřejmostí je u nás 5 týdnů dovolené a pořádáme celou řadu zaměstnaneckých akcí, ať již v pracovní době, nebo mimo ni. Příkladem mohou být aktivity zaměřené na zdraví nebo na rodiny a děti, letní party právě zde ve výrobním areálu či vánoční večírek. Za největší benefit však považuji to, v jaké atmosféře a v jakém kolektivu se u nás pracuje a jak profesionální práci všichni zaměstnanci naší firmy odvádějí,“upřesňuje HR ředitelka MBtech Bohemia Petra Suchá.

Společnost MBtech Bohemia v Plzeňském kraji rovněž úzce spolupracuje s Česko-německou obchodní a průmyslovou komorou v Plzni, podnikatelským a inovačním centrem BIC Plzeň a řadou škol. Mezi ně patří především Západočeská univerzita v Plzni, České vysoké učení technické a mnohé střední školy v regionu. „Podporujeme například výuku cizích jazyků, zejména němčiny, pořádáme exkurze a různá jiná setkání se studenty a podílíme se tak na rozvoji regionu. Spolu s rozšířením poboček MBtech i do jiných regionů očekáváme vývoj spolupráce s Technickou univerzitou v Liberci a dalšími institucemi,“doplňuje Martin Novotný.

O společnosti MBtech

MBtech je největší engineeringová společnost v ČR. S celkovou kapacitou přes 500 odborníků podporuje již 22 let své zákazníky z celého světa od prvních skic přes koncept, konstrukci, výpočty a testování, až po výrobu prototypových dílů. Mateřskou společností MBtech je koncern AKKA Technologies, který zaměstnává na 15 500 inženýrů a konzultantů na 70 pobočkách ve více než 20 zemích světa.

Více na www.mbtech.cz, www.akka-technologies.com

Technologické centrum MBtech Bohemia Plzeň – člena skupiny AKKA

Nova Hala AKKA v Plzni

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.