Plzeňský kraj se snaží podpořit technické vzdělávání všemi způsoby

Plzeňský kraj hledá způsoby jak zachovat region jako tradičně průmyslový a nepřecházet na služby. V průmyslové oblasti, jako bezesporu Plzeňský kraj je, se to jeho představitelům zdá nesmyslné.

Jejich argumenty podporují i velké firmy v regi­onu, které si opakovaně stěžují na nedostatek kvalitně vzdělaných absolventů v technických oborech.
Již od loňského roku funguje koordinátor technického vzdělávání podřízený hejtmano­vi, který komunikuje s Hospodářskou komo­rou ČR, obcemi, Západočeskou univerzitou a výrobními firmami. Od loňska pracuje na kraji také komise pro technické vzdělávání.

S další možností jak podpořit technické vzdělávání přišli představitelé kraje na začátku letošního roku. Právě nyní vzniká Nadační fond na podporu technického vzdělávání, jehož hlavním cílem je kromě propagace průmyslu, poskytovat učňům a studentům stipendia a při­spívat na nákup moderních strojů a pomůcek.

„Podpora technického vzdělávání je nyní v našem průmyslovém kraji na prvním mís­tě. Letos na ni vydáme jednotky milionů ko­run. A tato suma se každý rok zvyšuje,“ uvedl ke vzniku fondu krajský radní pro školství Jiří Struček.

V pondělí 17. února zvolí krajští radní správ­ní a dozorčí radu fondu. Kraj do fondu letos vloží milion korun a další peníze postupně přidají firmy, jež vznik fondu iniciovaly. Jejich zástupci budou od ledna 2015 také figurovat v dozorčí radě, ve správní radě budou krajští radní, v dozorčí radě zatím zastupitelé kraje.

Vznik fondu vyvolaly německé i české pod­niky. Hodlají totiž investovat do budoucích za­městnanců a vysílat do škol svoje mistry. Kraj po nich také chce, aby dovybavily školy techni­kou, která je stejná jako ve výrob Podpora technického vzdělávání bude směřovat na základní školy, ale i na střední a vysoké. „Záleží na donátorech, kam budou chtít peníze dávat“, vysvětlil Jiří Struček. V rám­ci republiky se jedná o zcela ojedinělý projekt, v jiných krajích spíše podporuje konkrétní fir­ma konkrétní školu.

Publikováno v příloze Deník plný života 13.2.2014

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.