Zástupci sdružení Technological Initiative Pilsen se sešli ve společnosti Gerresheimer Horsovsky Tyn

Pravidelné setkání členů a partnerů sdružení Technological Initiative Pilsen (dále jen TIP) se uskutečnilo dne 9.10.2013 ve společnosti Gerresheimer Horsovsky Tyn. V úvodu jednání představil společnost Gerresheimer Helmut Schweiger, jednatel společnosti. Společnost Gerresheimer je předním mezinárodním výrobcem vysoce kvalitních speciálních výrobků ze skla a plastu pro globální farmaceutický průmysl a zdravotnictví. Výrobní závod společnosti v Horšovském Týně se zaměřuje především na výrobu inhalátorů, inzulínových per, drogových testerů, částí dyalizátorů aj. V roce 2012 došlo také k rozšíření výrobních kapacit formou výstavby nové produkční haly a také byl přistaven plně automatizovaný sklad.

Hlavním tématem jednání bylo především zapojení členů, potenciálních členů a partnerů do projektu na podporu technického vzdělávání. Společnost Gerresheimer zde mimo jiné prezentovala svoje výukové středisko, které vybudovala ve spolupráci se SOU Domažlice. Pavel Duchek, generální sekretář sdružení, informoval všechny přítomné o tom, že sdružení TIP se aktivně zapojilo do Komise pro technické vzdělávání, jejíž vznik inicioval hejtman plzeňského kraje Milan Chovanec ve spolupráci s Okresní hospodářskou komorou Plzeňsko. Sdružení TIP aktivně podporuje veškeré aktivity směřující k procesu revitalizace odborného technického školství v České republice a podpoře technického vzdělávání vůbec. Na základě diskuze se všichni zúčastnění členové shodli, že TIP bude realizovat a podporovat partnerství mezi členskými firmami a základními a středními školami v regionu. TIP vyzývá základní i střední školy v okolí členských podniků k navázání aktivní spolupráce.

Zástupci sdružení TIP se neztotožnili s materiálem „Informační materiál k přípravě Strategie vzdělávací politiky České republiky do roku 2020“, jehož přípravě se věnuje MŠMT. Uvedený materiál MŠMT zcela pomíjí podporu technického vzdělávání jakožto zcela elementárního předpokladu ekonomického rozvoje ČR.

K této problematice dále prezentoval Richard Brunner, vedoucí kanceláře IHK Regensburg v Chamu, netradiční a účinný nástroj pro propagaci technického vzdělávání. Účastníkům tak byl představen tématický kufr s technickými nástroji a kufr obsahující stavebnici Lego Technic. Jednotliví členové konstatovali, že jde o vhodnou formu propagace tématu ve školách a budou podporovat partnerské školy formou nákupu těchto vzdělávacích pomůcek.

Zástupci sdružení TIP byli R. Brunnerem srdečně pozváni na pracovní exkurzi, jejíž cílem je prezentovat výzkumné projekty a pracoviště ZČU a podpořit spolupráci mezi firmami a školami. Tato akce se uskuteční v prostorách Západočeské univerzity v Plzni dne 5. listopadu 2013. Viz

http://www.ihk-regensburg.de/ihk-r/autoupload/officefiles/Fachexkursion_Pilsen_2013_11_05.pdf

Závěrem jednání bylo také konstatováno, že sdružení bude aktivně rozvíjet další společné projekty, a to v prvé řadě projekt společného nákupu.

Za sdružení TIP: Ing. Pavel Peták

Technological Initiative Pilsen, z.s.p.o.

IMG_0245  IMG_0246  IMG_0251  IMG_0249 IMG_0248

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.